Tuesday, March 15, 2011

Cinta ku tertinggal di Jepun | Peringatan untuk semua


TOKYO: Pasukan mencari dan menyelamat hari ini menemui 2,000 mayat mangsa gmpa bumi dan tsunami di Wilayah Miyagi, lapor stesen televisyen awam NHK yang dipetik medua, hari ini. Kira-kira 1,000 mayat ditemui di sepanjang pantai di Semenanjung Ojika, kata laporan itu memetik pegawai polis.
Baki 1,000 mayat ditemui di Bandar Minamisanriku yang teruk musnah dalam kejadian gempa pada Jumaat lalu.



aku baru dapat sms dari kawan aku berbunyi begini

"A nuclear power plant in Fukumi, Japan exploded at 4.30 am today. if it rains tomorrow or later, dont go outside. if you are outside, be sure that you have rain protectors. its acid rain. dont let it touch you. you may burn your skin, lose your hair or have cancer. please pass, stay safe and remind veryone you know"


so jaga diri yer korang2 kat luar sana..bumi dan persekitaran kita dah tak berapa selamat. bila baca mesej tu banyak kali rasa takut lak..kita yang jauh ni pun mungkin terkena radiasi, macamne la agaknya rakyat Jepun kan??

untuk pengetahuan korang, aku pernah bercuti di Jepun..secara jujur dari hati yang suci lagi murni ini, Jepun memang sebuah negara yang terbaik utk bercuti.. walaupun aku dh pergi 3tahun yang lepas, tapi kenangan kat sana memang tak dapat aku lupakan..

dah la aku pergi masa tu tengah musim winter..sejukk..tapi xde salji lagi time tu.. dapat kembali ke zaman kanak2 semula dengan mengunjungi Disneyland Japan memang best gilerrr..sampai tak hingat nak balik...teknologi dan pembangunan negara Jepun memang canggih..
admire kan penduduk di sana yang sangat rajin bekerja..
pukul 12 tghmalam baru blk keje...

serius aku rindu nak ke sana semula...
ni antara kenangan aku ke sana...



kawan2..tak kira warna kulit, bangsa, budaya ataupun agama..
mari kita sama2 berdoa atas kesejahteraan rakyat Japan di sana..
kita masing2 boleh amik iktibar dari peristiwa itu...

akhir kata dari aku...


Sehebat mana tamadun manusia, Allah bisa
musnahkan sekelip mata dengan
gempa dan tsunami...
ada 'isyarat' ingin dihantar kepada manusia.....

9 comments:

HATYCIKNUURUL said...

salam,.skdar ingn mnghlurkan fkta,.mgkin boleh dikgsi,.td tgk MHI,diorg ade kol lect dlm bdang nklear dr masterskills,then die kate kesan radiasi tu xsmpai pd kite kt mlysia ni,.sbb kn fktor suhu, jarak dan kesan nklear tu xkuat,.hnye di jepun dn kwsan skitar je yg dpt kesan,.erm,ape2 pon kite mst kne sntiase brsdia kn,.maafkn sy klu silap,.tq,.hehe

misz sheyla said...

semalam ade membe ckp cam tu gak..jgn keluar..hue..takut la..da la sekarang ni asyik hujan je

pwincess Lov3y dOv3y said...

yap betul tu.
amek iktibar.
dan kite same2 berdoa.
(^,~)

azureEn said...

ishk takotnye.. da la sekarang slalu je ujan =(

Mira Amirudin said...

Ini semua kuasa Allah...kita terima je la..people,please take care of yourself..the radiation might be spread around us. ;'(

Reen Tart Nenas said...

hi shukur, kite satu matrix masa kat kmm dulu, tp saye course account :)

Rin said...

ye... malaysia tak berisiko sgt pasal nuclear tu.. tapi apa2 pun... kita berdoa je semoga Allah melindungi kita semua... kalau tak nuclear... mungkin ada petunjuk lain kalau ALLAH nak bagi... sekelip mata je... tak warning dah!....

jadi bermuhasabah la kita dan berdoa terus berdoa... insyaallah...

Cik NurulZaty said...

:) bro sukur ~~

:) thanks...hehehe

Cik NurulZaty said...

:) bro sukur ~~

:) thanks...hehehe