Thursday, April 21, 2011

Tidak susah untuk menggembirakan orang lain.

korang dah vote utk aku di Hotfm Impianku??
dah vote ke? betul ni?
aku pun tak tahu sapa yang dah vote tu boleh vote lagi tak..
tapi korang vote je la..mana tahu memang boleh vote banyak lagi..


tak tahu la bila keputusan dia nak kluar..
hope boleh menang..
korang doakan k..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

aku suka suasana yang menggembirakan. mendamaikan..mempersonakan..
suka tengok senyuman dan keceriaan di wajah setiap orang yang aku sayang..
tak kira orang tu aku sayang sikit atau sayang banyak..hehe


Tidak susah untuk menggembirakan orang lain.
Mungkin hanya dengan kata-kata, mungkin hanya dengan
senyuman ataupun dengan doa.
Berilah kegembiraan kepada orang lain,
kegembiraan itu akan datang kepada kita semula.
‘What you give, you get back” –
apa yang kita beri akan kita terima semula.
Ini hukum alam sunnatullah –
“what goes around, comes around.”

tak suka tengok orang bersedih atau muram.mesti aku risau dan nak ambil berat..
naperla perasaan halus ni wujud.kadang2 boleh makan diri juga bila ada orang yang pandai mengambil kesempatan. cepat sangat kesian..

banyak belajar dari pengalaman2 yang lepas tentang memilih kawan. banyak dah terkena. aku rugi puluhan ribu ringgit sebab ada insan2 di luar yang meminjam tapi sampai sekarang tak boleh bayar. paling menyedihkan buat tak tahu. time pinjam dulu merayu bagai nak giler. kalau kaki ni boleh di sembah dan dicium..itu pun sanggup dia lakukan..

aku? dah namanya kawan..takkan xnak tlg kan..di saat orang dalam kesusahan..
bak kata orang "harini hari ko, esok lusa hari aku, mana tahu kn"
time nak pinjam mulut manis mcm gula. tapi bila dh senang n berduit amik tindakan berdiam diri.
apada..

tak perla..nak buat cmne kan. paling penting skrg aku perlukan kawan2 yang bukan sahaja boleh menerima, malah memberi. ko sayang aku, aku sayang ko..tu je prinsip aku.
tapi kalau ko nak amik kesempatan kat aku, ko xyah wujud dalam diri aku pun xpe. hidup aku aman tenteram je so far...

jom kawan2..kita sama2 ceria.amalkan hidup yang positif.
dan lakukan segala kebaikan..
jauhkan diri dari segala keburukan..
kalau kita sedar perangai kita ni memang teruk, berubah la..
ada masa lg..mungkin org akan menerima perubahan kita kelak..


Kita harus sedar, ganjaran atas kebaikan yang
kita lakukan bukan hanya di akhirat tetapi ia
turut dirasai di dunia lagi. Di dunia, orang yang memberi akan
mendapat “ketenangan” hati.
Tidakkah itu semua akan berikan ketenangan di dunia?




4 comments:

Oh Oeya said...

Assalamualaikum. Sihat hdknya awk Sukur.. Moga mokcik dptlah juge ingatkan diri sendiri yg 'hutang itu wajib dibayar tanpa perlu diminta' kannn :)

Org berbudi kita berbahasa kannn :)

Hidup perlu ade gembira dan kita enjoyyy :D

nalhuda said...

selamat berkenalan

http://sitinalhuda.blogspot.com

penaGlow said...

semoga kita selalu gumbira! :)

btw, good luck..ok nk vote!!!

Farhana Jafri said...

xsmpat la nk undi.. dorang dh tutup dh.. hope awak trpilih dlam rncngn tu ye.. :)

jemput singgah ANASAURUS :)