Saturday, April 30, 2011

BUKAN SALAH NASI LEMAK...



Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
Telor goreng (sebiji) = 110 kalori


sapa tak kenal makanan di atas memang la tersangat la pelik..betul tak? yerla..orang luar negara yang datang ke Malaysia pun mencari makanan ni..

NASI LEMAK.

memang satu nama makanan yang sinonim dengan rakyat Malaysia sejak bertahun-tahun lamanya.dulu masa kat kampung, nasi lemak di makan waktu sarapan pagi je..tapi bila dah sampai di KL ni..lagi malam lagi orang makan nasi lemak..hehe..pelik kan?

tapi tula penangan nasi lemak, korang cakap je restoran nasi lemak mana yang aku xpernah pergi di sekitar KL ni..aku antara penggemar nasi lemak..serius..nak2 bila minta telur goreng separuh masak..pergh..sedap abis..hehe..

Nasi Lemak City Garden Kampung Baru, Nasi Lemak Ayam di Restoran Marlis, Nasi Lemak Old Town White Coffee, Nasi Lemak di jalan223 PJ, Nasi Lemak Antarabangsa..
semua tempat tu memang menjadi pilihan aku kalau aku teringin nak makan nasi lemak...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

cerita pasal nasi lemak ni, aku teringat masa sekolah dulu, aku jarang keluar membeli makanan di kantin sekolah. setiap hari mak aku akan bangun pagi2 masak dan membungkuskan bekalan aku untuk aku makan pada waktu rehat..baik woo mak..macam2 la dia bawa..tapi mostly nasi lemak..hehe..sebab apa ek..?

sebab mak aku penjual nasi lemak..hehe..masa makan waktu rehat ada la makan dengan kawan2..malu nak makan sorg..kawan2 semua puji sedap, dia cakap tak sama dengan makanan di kantin sekolah. siap suruh bawa banyak2 ke sekolah untuk jual. last2, dalam beg sekolah aku penuh dengan nasi lemak nak di jual kepada kawan2..leh la dapat duit skit2, tapi puas tengok kawan2 makan..tapi dulu aku kurus je..xlak gemuk..slim river lagi..pastu xla lembap mana otak aku..dapat gak no 1 tiap2 tahun..ermmm..nape ek?berbeza dengan zaman skrg..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

isu nasi lemak yang tidak boleh di jual di sekolah makin hangat di perkatakan..kerana di katakan nasi lemak yang di jual di sekolah punca budak2 obesiti..kalau di jual di luar tak obesiti kut..hehe..sian budak2 ni tak dapat nak makan nasi lemak kantin sekolah lagi..kalau mak diorg rajin macam mak aku, suruh mak bawa kan bekal je nasi lemak dari luar.dengan syarat jangan bungkus, letak dalam tupperware..nanti kantoi beli..hehee..

memang tak di nafikan nasi lemak mempunyai kandungan kalori dan lemak yang tinggi..kalau tak berlemak, takdela nama nasi lemak kan? nak nama nasi sambal dan telur pulak..panjang sgt..hehe..tapi banyak lagi makanan di luar yang boleh menyebabkan kegemukan ataupun obesiti..

dengan perkembangan makanan segera ataupun fastfood kat Malaysia ni, lagi menyebabkan kegemukan..ayam KFC, burger MCD, pizza PIZZA HUT..itu memang menjadi kegilaan kita skrg..terutama nye aku..tak heran la skrg aku gemuk.tapi belum obes ok..harap maklum..hehe


Kategori: Makanan Segera
1. 1 chic wing KFC = 280
2. double cheese burger = 432
3. sausage mc muffin with egg = 327
4. cheese burger = 291
5. big mac = 484
6. mc chic = 365
7. nugget 6 pcs = 346
8. sundae cone = 131
9. choc sundae = 343
10. orea mc flurry = 371
11. bubur ayam mcD = 240
12. 1 chic breast KFC = 370
13. cheesy wedges 1 serving = 310
14. whipped potato regular = 60
15. coselaw regular = 150
16. bun 1 pcs = 80
17. ice lemon tea = 54
18. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori



so bagi aku, kawalan permakanan bermula dari rumah dan dengan kawalan ibu bapa..kalau kerajaan kawal kat sekolah tu tak leh makan nasi lemak, tapi bila balik rumah dia pergi makan ayam goreng KFC 8 ketul, burger MCD 2 biji..mana tak gemuk nye..tulx.

ke nak buat syarat masuk sekolah mesti ada ujian BMI..sapa BMI dia ideal je leh daftar..hehe..barula melahirkan generasi yang sihat..tul x? tp tu pendapat aku yang tak berapa sihat la..ehhehe..

sekian...


pagi tadi timbul kesedaran tak nak makan nasi lemak sebab takut gemuk, tapi sarapan di MCD..kurus tak aku nanti?hehehe

9 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Bukan nasi lemak penyebab tapi pengambilan makanan secara tidak sihat tu.. bkn di sekolah jer, kat umah luar umah semua tu pun faktor. Pernah try nasi lemak ayam kat det station?? sedap beb

halila Ibrahim said...

Sebenarnya cara pemakanan kita sekrang yg salah ...kesenangan membeli fastfood la puncanya.. kalau dulu kita banyak bergerak dan kurang makan makanan yg tinggi kandungan lemak.. tapi budak2 sekarang .. terlalu banyak kemudahan n pendedahan..lgpun sebagai ibu bapa .. kita mesti nak beli apa yg anak suka makan n sedap makan .. so jawapanya .. fastfood la..

shaffique said...

patut bukan nama McDonald ni, tukar McDiabetes je. haha.


My latest entry : Jersey Terbaru Chelsea Musim 2011/2012

misz athiqah said...

xde kena mengena nasi lemak dengan obesiti...dari dulu mak ayah,,datuk nenek..even kita makan sejak kecik lagi..xde pun yang tlebih obesiti yg bpunca dari nasi lemak...saje je menteri2 ne nak tutp periuk nasi orang2 melayu kita... nak tunjuk dia wat keje...dia kata r research mnunjukkan yang nasi lemak tu mgemukkan....hampeh jer

::ifla:: said...

tu lah pasal kan...mane leh haramkan, makanan tradisional tu, nanti budak2 da xkenal nasi lemak,xde memory kt sekola sal nasi lemak...sedihnye..huhu

Eqmal said...

wah bleh la bawak jalan2 kL nanti,,cari nasi lemak waktu malam,,hehe

dhiera said...

lagi 1, masa kecik2 kite selalu main kejar2 la, polis en3 la..bdk skang byk main ps2 la ape la..teng yg dorg dpt dr mknan,dorang tak keluar kn..no wonder la, jadi lemak.

oh, sblm masuk sekolah kne kire BMI 2 same macam singapore. sape overweight akan dpt 1 tag TAF club.

GaDhiS TuLiP said...

tah kn..aper ke motif nya isu ns lemak dibangkitkan...xkene mngene lgsg....klu nk kwl kt sek...tp kt luar..blk umh..diorg mkn mcm2 jg....bab mkn nih mn bley diorg nk kwl...tak molek...:)

http://critaciktulip.blogspot.com

Oh Oeya said...

"pagi tadi timbul kesedaran tak nak makan nasi lemak sebab takut gemuk, tapi sarapan di MCD.."

amboiiiii!! hik3 :D