Wednesday, November 17, 2010

aidiladha hanya sekadar korban???

Salam aidiladha untuk semua umat Islam seluruh dunia.

alhamdulillah aidiladha kali ni aku masih dapat menyambut nye bersama keluarga tersayang
dengan lebih tepat lagi bersama mak dan ayah aku..

kalau di ikutkan seperti yang berlaku 3bulan yang lepas,
abah dan mak aku dalam senarai calon menunggu Lembaga Tabung Haji
untuk Jemaah Haji 2010.
memang abah dan mak aku dah prepare everything, dari kursus haji, amik exam haji, buat pasport antarabangsa, injection vaksin kesihatan dan paling mengharukan aku lagi adalah menyediakan pekakasan untuk pergi Haji.
maybe dah rasa terpanggil sangat oleh Allah untuk menemui-Nya..

nak menempatkan dalam kuota orang yang terpilih daripada beribu calon menunggu memang tak berapa nak berharap, tapi bersiap juga..mana tahu untung sabut timbul..kami adik beradik pun dah prepare macam2 sepanjang pemergian mak abah ke sana nanti..kalau dapat pergi la..

tapi sayang...mungkin Allah cakap belum tiba masanye lagi..mak abah aku tak dapat pergi..
memang nampak sangat sugul wajah mereka..
sedih sebab dah prepare everything..
mengharap tahun depan akan tiba masanye menemui Tuhan yang Maha Esa.
almaklumla..mak aku tu bukannye sihat sangat..kaki n lutut selalu mengadu sakit..
aku pun risau..

Insya allah dengan preparation yang lebih rapi, tahun depan mesti dapat..doakan yer!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

apakah makna aidiladha pada korang semua????apakah makna pengorbanan pada kita?
apa yang kita faham pasal pengorbanan??

pengorbanan bagi aku sgt besar maksudnya..

** tak kisah korban wang ringgit
** tak kisah korban silaturrahim
** tak kisah korban usia

semua....
buat aku belajar meneruskan erti kehidupan yang penuh ranjau berduri, memilih kawan dan lawan yang pandai mengambil kesempatan, serta menghargai orang2 yang membantu dan menyayangi aku..

aku ingat, kata2 seorang kenalan yang baru aku kenali..iaitu Ahmad Fedtri Yahya
yang kata pada ku:


buat lah yang terbaik untuk diri sendiri...
derita atau luka, orang hanya mampu
bersimpati. Tetapi berapa lama? esok lusa lupalah mereka...
kita jua yang menanggung segala rasa...
Kuatkan hubungan dengan Yang Maha
Mendegar

Insya allah aku akan igt kata2 tu sampai bila2..

salam aidiladha untuk semua...


bergambar bersama IBU MITHALI 2010..
beliau adalah mak anjang aku...gambar raya aidilfitri 2010


akhir pesanan dari aku....

berjaya dengan tidak menjatuhkan sesiapa, kecewa dengan tidak menyalahkan sesiapa.... bahagia dengan tidak menderitakan sesiapa, benci dengan tidak memudaratkan sesiapa.....


-->Semoga itu adalah aku

1 comments:

sang pengilham said...

aku first komen!

sukur, parents ko msti dapat nye akan datang..Allah dah tetapkan rezeki kite.. so, kite doa same2 agar maka ayah ko akan ke sana kelak..

hehe..

sukur.. klik klik..