Sunday, August 15, 2010

berbuka puasa kat umah..tapi makanan banyak mcm kat hotel

hari ni genap 5 hari umat islam berbuka puasa..huhu..sekejap je kan..lepas ni pejam celik dah nak menyambut hari raya...hehe..asyik igt raya je aku ni...


harini hari kedua aku berbuka puasa di kampung ku..SUNGAI UDANG MELAKA..memang meriah dan xsabar..yela...aku kan anak perantau..mostly hidup aku dihabiskan berjauhan dengan family..utk pengetahuan korang, aku sejak form 1 lagi telah dihalau dari umah utk tinggal di asrama..sampai hati ayah aku kan..hahah..tapi start dari situ lah aku belajar hidup berdikari utk menguruskan kehidupan aku seharian..lepas sekolah menengah 5tahun kt asrama, masuk matrikulasi 1tahun, lepas tu UKM 3tahun, dan skrg aku dah 4 tahun keje di kl..memang perantau abis..hehe..kalau oteblk kg tu, memang sadis la dgr lagu balik kampung dendangan arwahyarham sudirman..=)

seperti setiap tahun, bila tiba bln puasa, mak aku mmg menjanjikan makanan yg hebat2..so harini mmg aku request kt mak aku utk masak n menyediakan makanan yg kaw2 utk anak dia yg tersayang..haha.

so start dari kul 5 petang mak, kakngah n kak ina(kakak ipar) dah bertungkus lumus didapur utk memulakan masakan..tp makanan diorg masih rahsiakan lg.ehhehe..aku pulak buat apa time tu??aku dgn rajinnye...menolong hahahha..bukan menolong tapi duduk depan tv layan ps3 yang dibawa abg ipar aku..layan pro evolution soccer 2009..memang terbaik bro..gambar real abis..rajin x??


lepas main game, aku, pijon n abg zul plan nak gi pasar ramdhan masjid tanah..huhu..utk korg yg tak pernah sampai ke bazar ni, mmg kena pergi beb..meriah abis bro..awek ramai gile..hahah..bkn awek la..tp makanan..macam-macam ada...mcm trademark astro tu..
apa makanan yg dlm fikiran korg, semua ade dijual..tp yg paling meriah aku nmpak adalah gerai roti john.org sanggup beratur panjang2 utk beli..aku pun nak beli roti john juga, bezanye aku xberatur, tapi memotong barisan..otai x??hahahah

apa yg aku bw blk dr bazar ramadhan adalah roti john 2, popiah sambal, air soya dan air mata kucing..makanan lain aku xnak beli sbb takut xtermakan nnti..membazir orang cakap..

bila sampai je kt umah masa tu dh kul 7petang..bila tgk je atas meja makan..

WAAUUUU!!!

korang tahu apa juadah kitorg satu family bebuka harini...
soto ayam, meehun sup, roti jala, bergedel, kuih, dan kek, air lak air kelapa dengan nescafe panas..huhu..rambang mata siut..


azan berkumandang je aku terus makan, ermm..start kurma juga..sunnah tu..
lepas tu makan semua makanan bagi xmenghampakan hati mak aku..hehe
padahal mmg lapar..

selamat berbuka!!!!

4 comments:

zool said...

pergh memang bermacam tu. Selamat makan

noor afzan said...

bazar masjid tanah..
rindunya..
last pergi 2003 dulu.
masa kat matrik melaka.
huhu~

ohoeya858.blogspot.com said...

wahhh!! meriah meja.. mewah rezeki.. same la kita semlm.. blik kg brbuka.. 'ayam kampung' msk kari (pekat+kering).. rojak timun-nenas.. kangkung.. bubur sum-sum.. murtabak special (kuah kcg dal nyerr sedapp gilerr) jus tembikai pure.. air soya panas.. lontong dgn sambal udang.. fuhh mewah rezeki.. pas2 rmai2 cm kenduri anak-beranak.. best wo!!

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

woww! macam2 ada.. hihi~