Tuesday, November 29, 2011

MI SIPUT-Master Chef Sukur

Salam. hai korang...pernah makan Mi Siput? Biasa nya orang Johor je yang tau. Hihihi... Hujung minggu yang lalu aku balik Muar untuk majlis perkahwinan sepupu aku, jadi sempat la singgah di Bukit Pasir untuk beli mi siput....Susah wo nak cari...sedapnyer....Jom kite layan cara-cara untuk sediakan mi siput bersama Chef Sukur






Langkah pertama adalah bergambar sepuas hati dengan sebungkus mi siput sambil menantikan minyak masak untuk menggoreng panas menggelegak (over kan?)








Kemudian, masukkan mi siput dalam minyak yang panas dengan berhati-hati.....




Gorengkan hingga masak kuning keemasan sambil bergambar sebagai bukti saya pandai dan tangkas memasak hikhik......Kemudian:







Haaa.....da siap pun mi siput yang saya goreng, makan dengan sos cili memang terbaik....

11 comments:

Azza Rynna said...

waa..sedap tuh

penaGlow said...

hahaha,mcm kecoh je nk memasak eak bunyinya, tp sedap nih kalau ngap2 sambil tgk tv!

!! YaNa YassiN !! said...

eh,..mee siput leh grg cmtue jer yerrr,.. baru tahu.

amirulfaiz said...

Hehe, ingatkan macam masak mee goreng. :)

feeda said...

owh mkn mcm tu jer?hmm menarik!i tot kn rendam dulu, tgu kembang pastu goreng mcm goreng megi tu..hehe!

Linda Saleh said...

wah.. ter;iur.. dhler mmg tgh lapar ni.. dulu aku suka makan ngan sambal telur.. ltak sambal tu atas mis siput yg dh digoreng. pergh....
http://lindasaleh.blogspot.com/

dhiera said...

first time tgk orang macam mee siput macam ni. selalu mee siput tu buat bubur~

..ika itu aku.. said...

haish!!!lame xmkn mee siput..
ingt zmn sek rndah dlu..
ptg2 blk sek agama, mkn mee siput jln kaki blk umah..huhu

Mohd Sukur Ibrahim said...

makan mi siput ngan sambal memang terbaik...saya belum pandai buat sambal lagi...goreng je mi siput

Anonymous said...

mi siput lagi sedap makan ngan sambal... dulu time sek rendah selalu makan...

Ezna said...

ehhh sekali masuk blog ni baru perasan macam pernah jumpa masa me dan anak makan kat McD Taman Equine. :-) ohhh ada blog rupanya. Akak memang google nak masak mi siput!