Friday, February 26, 2010

10 Cara Untuk bangun dengan Jelita,Cantik,Hensem,dan Kacak!!



1.Permulaan awal

Pastikan korang menjadikan tabiat mencuci muka beberapa jam sebelum tido..sebab if korang tggu sampai korang dah ngantuk dan penat,dikhuatiri anda jd malas nak cuci muka,dan membenarkan toxin,kekotoran,habuk,utk bermaharajalela sepanjang malam,,..bila kulit anda tersumbat,mulalah tumbuh jerawat,liang roma tersumbat,liang roma terbuka..selain itu anda juga rugi la,sebabnye waktu tidor malam adalah waktu terbaik utk pemulihan kulit..sebabnya semasa tidor malam,pengaliran darah di wajah terus mengalir sampai ke permukaan kulit,oleh itu ianya bagus utk menyerap kebaikan2 utk penjagaan kulit..sebab tue kdg2 kita lihat ada mcm2 krim utk dipakai waktu sblm tidor..sbb sblm tido,kulit lebih menyerap kebaikannya..kalau kotoran yg ada,faham2 la,lebih mudah kulit menerima masalahnyer..

2.Tidur melentang,jangan tidor meniarap
Tidur meniarap adalah sgt tidak baik utk “beauty sleep”..berat purata kepala kita adalah lebih kurang 7-8 pounds,jadi terdapat byk tekanan yg anda letak di wajah anda kalau anda tidur secara meniarap..bahkan,pakar kulit menyatakan bahawa mereka boleh mengenali org yg suka tidor meniarap dgn hanya melihat muka mereka..berkedut x hengat!..ingat tidur meniarap menambahkan lagi pejnghasilah kedut2 dimuka…

3. Tidurlah dengan kepala yang lebih tinggi drpd badan..
Tidur dengan kepala diletakkan lebih tinggi iaitu gunakan 2 bantal..kalau x suka tido atas bantal,korang leh letakkan ” headrest area” kepala dan leher diatas 2-4 inchi tebal kayu .Ini kerana gravity membantu limpa dan darah untuk mengalir supaya cecair/air tidak terkumpul dimuka…haa..air nie la dikatakan sbgai water retention,dimana menyebabkan wajah anda tembam atau menggelebeh..sbb byk air…kenapa byk air?sbb pengaliran darah kat muka x bagus..kalau muka anda dah tembam sebab ader water retention,jangan risau..nanti mama-cfantik akan ajar you all,urutan muka yg membantu menghilangkan water retention tersebutl…mcm face reshaping massage la nie..

4.gunakan pelembab mata yang terbaek!
Pelembab mata bukan sahaja mencantikkan dan meransang pertumbuhan bulu mata (lagi tebal bulu mata lagi manarik mata anda tul tak puan2 dan tuan2 sekalian..selain itu,of course pelembab mata akan melembabkan kulit nipis yang berada disekitar mata dimana ianya membantu melambatkan penuaan,menyegarkan mata dan mengurangkan kesembapan mata Sepet

5.Tidur dgn lampu tutup/gelap
Org selalu dah pesan,tidur tutup lampu selain menjimatkan letrik,tidur tanpa cahaya member anda tenaga apabila bangun pagi nanti! Kalau tidur x berkualiti,kesihatan pun terjejas..

6.Elakkan muka jd tembam
Ada sesetengah org,badannya kurus,mukanya tembam.,.ahaa…ada sebabnye selain factor genetic..Utk bangun pagi dgn tulang pipi yang cantik dan lawa,makanlah makan malam yg byk protein dan kurang gula,cuba makan ikan,terbaek mestilah ikan salmon dgn asparagus..kalau boleh jangan makan nasi,pasta,kentang semasa makan malam sebab kalau diet kita lebih karbohirat (nasik,dan benda2 yg mengenyangkan) badan dan wajah lebih cenderung untuk menjadikan badan kita mengelembir…kata org sagging la…xmenarik bukan..so dinner yg seimbang malam adalah penting..even nak diet pun kene jaga makan malam ok..

7.Kecantikan Rambutmu
Twist2 kan rambut anda atau gulung2 kan rambut anda dan tarik rambut anda supaya keatas,so that tak la rambut tue kepek melekat kat kepala masa bangun atau berkelamumur sbb tak dpt udara yg cukup..dan effect kepada twist2 tadi rambut anda kelihatan lebih tebal..percayalah sbb tue rambut mama, cantik berseri..lol

8.Pakai Hair conditioner kalau nak cuci rambut keesokkan harinya (pagi)
Ok sblm tidur basahkan rambut…ala2 lembab2 gitu…pakai hair leave on moisturizer.So pagi2 rambut tue dah jadi mcm lembab2 basah dan menyegarkan..bolehlah anda basuh dan shampoo rambut anda…sebab masa tido tue rambut juga akan menyerap vitamin2 yg dilumur padanya..

9.Balut kepala dgn kain sutera
Ok nie celebriti2 hollywood yang rambutnya super lawa,cun,lembut dan tidak berambut gatal..korang tau x apa itu rambut gatal?maknanya byk frizzy2,walau dah sikat tetap ada yg x mau dgr kata dok terkeluaq sana sini..kalau xmo balut rambut pakai kain sutera..gunakan pelapik bantal jenis sutera atau satin pun bagus..

10.Makan pill rooster (utk bagi bangun pagi segar)
Ha nie mama tak pernah amalkan pun sbnarnyer..nie tips yg mama dpt dr sebuah website utk tidur yang menyegarkan.caranya telan dua bijik pill tersebut pukul 11 malam sblum tidur.kajian mengatakan bahawa mereka dapati bangun lebih bertenaga,senang bangun,fresh dan tak lemah(aikk,tak lemah sama je mcm bertenaga,saja nak buat ramaibahse penang maksudnye buat kecoh)..Pill tersebut mengandungi energy booster seperti thiamin riboflavin,niacin,vit B 6,vit B12 dan guarana-seedextract.

4 comments:

SoFiA.opY said...

wowww!!petua kecantikan dr seorang jejakaaaa!!

thumbs up utk sukur!!

feeda said...

best2!thank u for sharing..bertambah jelita lah i lepas ni..kahkahkah!

Dea said...

thnx 4 sharing!!.. ;) pe contoh plembab mata yg ade??

Ida Zahar said...

Konfius jap. Syukri ke mama watak dlm cerita ni? *garu kepala*