Thursday, July 16, 2009

Belajar mencapi angan-angan...


"Kau ni asyik berangan jekk!!"


Selalu je dengar ayat tu..lagi2 dari org tersayang mcm mak ayah, adik beradik, family terdekat..
Tapi apa salahnya kalau berangan?? Tak salah pun. Yang salah kalau kite berangan tapi tak berusaha utk mencapainya..

Dari angan-angan la ia menjadi kenyataan. Ada seorg kwn pernah bgthu, org yg masuk MLM ni nk cepat kaya. Nak kejar impian utk hidup kaya, hidup mewah..Actually mmg betul pun diorg nak cepat kaya,pilih jln singkat utk kaya. Tapi salah ke diorg berusaha utk mencapai impian diorg

Betul ke?? Ade fakta mengatakan dlm industri MLM, hanya 5% yang betul2 berjaya, hanya 20% hanya biasa2 jekk dan 75% adalah xberjaya..kalau betul,knp??

75% biasanya akan keluar dari industri MLM dgn penuh ego. Taknak mengaku kalah yg dia sebenarnya dah gagal n lemah semangat..So dia akan kata "company tu menipu la!!" "Itu skim pyramid la!! Mengarut je!!"..Tapi ade juga yg keluar dgn cara terhormat..Walaupun keluar dari MLM, tapi apa yang diorg ingat adalah 'jouney' sepanjang diorg menjalankan bisnes MLM ini ataupun dengan kata lain 'journey mengejar IMPIAN'...


Aku pejuang IMPIAN!!

Ramai yang tak sedar, sepanjang tempoh diorg mengejar impian tu, byk kenangan manis, suka n duka. Ada yang dihalau dari rumah, terpaksa makan maggi sebab duit dah takde. ada pulak yang accident otw balik dari jumpa partner..Itu belum dikire dipulaukan kawan2, kena perli dgn org sekeliling..kena fitnah tipu duit..Tapi kalau stay in the true path, InsyaAllah kejayaan akan datang..Tapi ramai org yang kalah dipertengahan jalan dan pilih jalan utk kluar.Maka impian akan musnah!

tapi cuba hayati journey sepanjang mengejat impian tersebut..Menarik bukan? Mmg terlalu pahit, tapi tanpa sedar anda adalah seorg yang tabah.sebab sanggup mengharungi jalan yang berduri. Berbeza pula dengan sesetengah orang yang hanya menjadi 'tukang pemerhati' samada kita berjaya atau tidak. Tanpa sedar dia masih berada di kerusi yang sama. Bagi yang gagal dlm industri MLM pula, tanpa sedar, dia dah pun beralih ke 2 tapak kerusi yang berlainan.HEBATKAN??

So, ENJOY THE JOURNEY BEB!! N DONT GIVE UP!!


"Belajarlah mengejar angan-angan, sesungguhnya manusia yang tiada angan-angan adalah manusia yang tiada masa depan"

2 comments:

kacang berkeju said...

salam.
i dulu pernah join 1 MLM ni.company tu ok.company besa.produk bagus.tak de nak tipu2.ramai yang berjaya.time tu i mmg kagum dan semangat.susah pon xpe.i sanggup keluar carik partner naik pblic transport berhabis duit balek lewat mlm HARI2.tapi yg sedih sikit i selalu kene sorang2.upline ats i quit.ats die pon quit.dan ats die lg pon quit.(3 generasi quit).so tinggallah i.so kene direct refer kat leader yg atas sekali(die agak besa pangkat dlm team).kdg2 xde sape inform aktiviti.sedih.i update sndr.transport xde.time tu study lg mn ade duit.ulang alik hari2 pon kne pakai duit.then sampai kne pnjam ngn org sebab nak pegi kat ofis tu punye pasal.blum masuk duit yg pnjam sbb nk byr fee tuk join MLM tu.plus mak call selalu nak pakai duit (i kene sara family).dgn study ntah ape jd sbb kene commit kat MLM tu.u paham x ape i rasa?leader i pernah jugak pgil sbb die mmg care.tapi i paham die pon byk org lain lg nak jaga.lgpun time tu i kan blum dpt mn2 downline.pastu blum nak inveat 30k.spt diabaikan pon ade sbb diorang dlm team slalu fokus kat ahli yg dah ade rmi downline,dah invest byk n pangkat dah tgi.i paham,,kne fokus kat diorang untuk naikkan team.tp ape jd kat i?las2 i kluar jugak akhirnya.bkn give up.tapi komitmen terlampau byk.i habiskan blaja sampai dpt degree.then kje bg duit kat mak.then takdir tuhan i kawin and now..i bersyukur sebab i dah ambik langkah bijak,knape?even i x truskan dgn MLM dulu tu tp i still dpt buat bisnes sndr dan yg lebih best i ade partner yang lebih membantu dan takkan abaikan i.tulah hubby i.we set up our own company.so..motifnye kat sini..x semestinya org yg keluar dr MLM tu sbb die give up.cume mencari yg terbaik.maybe gak ade sumthing wrong dgn team die.dan mereka yg keluar tu x salahkan company dan MLM tu sndr.so u as a leader mmg tggjwb berat kan?name pon ketua.kalo x perasan ada ahli yg perlu ditolong dan 'ter' abaikan diorang nti dosa pulak kan.

ape2 pon wish u all d best.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

As salam..apa kghabar sukur.Pada LM...apa saja yg kita lakukan , angan - angan adalah permulaan , lepas tu kita akan menanam impian dan berazam untuk berjaya . Semangat yg kuat adalah kunci bg sesuatu kejayaan.